Vástu Puruša Půdža

Každý člověk si přeje, aby jeho domov byl naplněný harmonií a prosperitou.Vástu je vědní obor zabývající se podstatou žití a bydlení, který napomáhá splnit touhy po ideálním a spokojeném životě. Z Vástu Šástry se dozvídáme, jakým způsobem je vhodné postavit svůj dům v souladu s přírodou a žít v něm s optimálním využitím vlivů světových stran.
Podle písma zvaného Matsja Purána jednou došlo k velkému boji mezi Pánem Šivou a mocným démonem Andhakou. Během vyčerpávajícího zápasu spadla z čela Pána Šivy na zem kapka potu, z které se zrodila mohutná osobnost jménem Vástu Puruša. Ten z velkého hladu začal pojídat celý vesmír a světu tak hrozila katastrofa. Kolem Vástu Puruši se ihned shromáždilo mnoho Dévů, Asurů a Rákšasů a svázali ho, aby zamezili neštěstí. Když se jich pokorně zeptal, jakým způsobem tedy má žít a čím se má živit, dostal požehnání od nebeských Dévů, právo přijímat posvátné obětiny v každém novém domě.
Podle vaišnavské filosofie je Vastu Puruša pokládán za Mahá Bhágavatu, velkého oddaného Nejvyšší Osobnosti Božství, Pána Višnua. Jeho vůlí je zplnomocněný mít vládu nad všemi obydlími. Uspokojením Vástu Puruši je zaručen blahobyt a štěsti domova.
Součástí obřadu Vástu Puruša Půdži je zhotovení mandaly (obrazce), představující podobu osobnosti Vástu Puruši, jež se poté uctívá. Dále se provádí ohňová oběť, kdy se do ohně vkládají posvátné obětiny – ghí, obilí a další dary.
Během obřadu jsou vyhnány všechny nepříznivé energie a bytosti, které by mohli stěžovat život vlastníků obydlí a celé stavení je posvěceno.
Vástu Puruša Půdža se provádí nejen při dokončení stavby domu, ale také při pokládání základního kamene, tedy před započetím stavby. Jestliže někdo již žije v domě, kde tento obřad ještě provedený nebyl i on má oprávnění tak dodatečně učinit, a získat tím plný prospěch z Vástu Puruša Půdži.